Existuje velké množství jídel, která na sebe mohou přípravou a surovinami navazovat. Jsou to dobrá jídla, zasytí, ve výsledku jsou i levná. pokud si takto naplánujete jídelníček, pak tím ušetříte jednak čas, pak i peníze a naučíte se pojmout zpracování surovin více holisticky.
Jak udělat hodně z mála
Ukážeme si malý příklad na kuřeti. Bereme li cenu za 1kg selského kuřete je 65 kč a celé kuře má cca 1,5kg, pak nás kuře vyjde cca na 100,-. Uvaříme všechno najednou a poté to můžeme zamrazit. Osobně beru kuřata dvě, pro 4 lidi.
Doma si kuře hezky omyjeme a nachystáme si velký hrnec, do kterého dáme maso.
Nejprve si na kuřeti oddělíme stehna. Když pojedeme ostrým nožem po kůži mezi stehnem a trupem kuřete, pěkně nás to povede, kudy máme řez táhnout, stehna si dáme pak do hrnce.
Jako druhý krok si oddělíme prsa. Kůži, která je na prsou stáhneme tak, že pod ní pojedeme rukou. Oddělí se pěkně. Prsa zůstanou nepoškozená. Ukáže se vám tak "srdce" z prsou, které je ve středu rozdělené kostí. Vezměte si ostrý nůž a jeďte nožem opatrně po celé délce té kosti, jakmile sjedete k žebrům, jeďte opatrně nožem po žebrech, zase se dostanete až na konec ke křídlu, kde prso oddělíte od kostry úplně, to samé uděláte s druhým prsem. Při prvních pokusech to nebude vypadat kdo ví jak, ale to přijde. Prsa si dejte zcela bokem, na ta ještě dojde. Zbylou kostru přidáme ke stehnům do hrnce. Nalijeme vodu, přidáme mrkev, petržel, kousek celeru, osolíme, dáme celý pepř, další koření dle své chuti. Dáme pomalu a dlouze vařit.
Zatímco se vaří maso, můžete se rozhodnout, co s prsama. Pokud se povedlo je oddělit bez potrhání, můžete si udělat třeba řízek. Pokud jsou potrhaná, můžete z nich udělat výbornou čínu.
Na čínu potřebujete:
1 větší čínské zelí, 1 mrkev, 1 cibuli, prsa z kuřete (může být i jiné maso, nebo směs), sůl, pepř, příp. sojovou omáčku.
Prsa nakrájíte na nudličky, cibuli na kolečka, čínské zelí na proužky, mrkev nastrouhat na hrubém struhadle. Podle chuti můžete přidat jablka, rozinky, česnek.. s tím už si zaexperimentujte dle chuti.
Do vysokého hrnce, dejte cibuli osmahnout na rostlinném oleji, nebo sádle. Přidejte kuře, jakmile se zatáhne, přidejte zbytek zeleniny. Můžete zakápnout trochou sojovky, osolit, opepřit. (Pokud dáte sojovku nezapomínejte, že ta už je slaná) Čínské zelí spařením ztratí na objemu, ale po nakrájení je toho hodně. Proto ten velký hrnec. Čínské zelí je měkké za chvilku, mrkvi stačí zhruba stejná doba. zatímco se to bude dusit, uvařte si ve vedlejším hrnci rýži. Jakmile bude obojí hotové můžete jídlo podávat. Buď zvlášť, nebo rýži můžete rovnou vmíchat do číny.
Během přípravy číny už by mohlo být maso v hrnci hotové. Vyberte si z hrnce jen stehna, oberte maso do kastrolku, přidejte cibulku a orestujte. Potom zalijte smetanou / mlékem. Pokud zvolíte mléko, trochu to zahustite hladkou moukou. přidejte trochu sladké červené papriky a lehce provařte. Podávejte s knedlíkem, noky nebo těstovinami.
Zbylé maso oberte od kostí, uvařte si rýži, a orestujte zeleninu co máte doma, pokud nic nemáte můžete použít mraženou zeleninu. Potom kuře, zeleninu, rýži smíchejte. Můžete posypat sýrem.
Z vývaru můžete udělat cibulačku. 2-3 cibule nakrájíte na drobno, osmahnete do zlatova, zalijete vývarem, trochu zahustíte, můžete přidat i zeleninu z vývaru, dobře. Potom rozmixujete do hladka ponorným mixérem, ale není podmínkou. Podávejte s krutony z chleba (krajíc chleba nakrájený na kostičky a osmahnutý do křupava). Můžete posypat sýrem, pokud máte.
Takže z kuřete máte hned čtyři dobrá jídla. Mám vyzkoušeno pro dva dospělé a dvě žravé děti a vždy něco zbyde.
Takže bilance je:
1-2 kuřata
1 čínské zelí
4-5 cibulí
2 mrkve
1 petržel
1/4 celeru (zbytek zamrazit)
smetana / mléko
mražená zelenina
4 sáčky rýže
trochu hladké mouky
knedlík/noky, těstoviny
krajíc chleba
troška sladké papriky
sůl
pepř
olej
Když to přeženu tak 500 za to všechno, jídlo na cca 4-5 dnů pro 4 lidi.
4 dny cca 125kč, při 4 lidech cca 32,- /os
5 dnů cca 100kč, při 4 lidech cca 25,-/os
Tato bilance je myslím dost slušná. Věci jdou poříditi levněji. Tak nezbývá než popřát dobrou chuť.