Dnes slaví: Cecílie Zítra: Klement

Fruktóza, tedy průmyslově vyráběná izolací z kukuřičného škrobu, ta, kterou najdete v mnoha rádoby zdravých potravinách a džusech: „Slazeno fruktózou!“, není tak prospěšná, jak se na první pohled zdá. Možná bychom se jí dokonce měli vyhnout obloukem.

 

Fruktóza

Ovocný, většinou ovšem rafinací vyrobený cukr asi o dvacet procent sladší než glukóza. V potravinářském průmyslu se používá jako doplněk nebo náhražka sacharózy a jako alternativa k umělým sladidlům, například aspartamu nebo acesulfamu K. Je předepisována diabetikům, neboť se předpokládá, že „jde rovnou do krve“. Někdy se míchá s glukózou na tzv. glukózo-fruktózový sirup, zkráceně glukózový sirup v poměru 40:60.

 

Báječná, lehká chuť, ale…

S fruktózou jsem se poprvé setkala při praktikování SPLK (dělené stravy podle Lenky Kořínkové). Chuť fruktózy je báječná a v tomto stravovacím systému byla menším zlem než bílý cukr. Lépe se prý v těle snáší se škroby a pravděpodobně je lákavý její rádoby přírodní původ a podobnost s cukrem přirozeně obsaženým v ovoci a zelenině. Sžila jsem se s ní báječně, nemá „ocas“, nemá chladivý efekt jako hroznový cukr a lze jí nahradit cokoliv. Navíc po jejím požití mi opravdu bylo lehko, rozhodně lépe než po konzumaci rafinovaného cukru.

Jenže: problém podle knihy Josefa Jonáše a Jiřího Kuchaře: Zdraví v ohrožení je v tom, že onen ovocný cukr v banánu například se rozkládá v těle naprosto jinak než izolovaná fruktóza. Příroda je moudrá a ovoce obsahuje množství jiných látek, které vstřebávání fruktózy v našem těle pomáhají. Izolovaná fruktóza je opět pro naše tělo věc naprosto cizí.

Jenže paradoxně fruktóza je viníkem nejen obezity

Ačkoliv chemické rozdíly mezi glukózou a fruktózou nejsou velké, obrovské jsou v metabolismu obou cukrů. Glukózu využijí svaly, fruktóza naopak zatěžuje játra. V pražském Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) se této problematice věnují již velmi dlouho. Kniha obsahuje množství odkazů na výzkumy, a to nejen v České republice, ale i v zahraničí. Některé z nich jsou opravdu alarmující a celkově bílý cukr (tento díl je věnován fruktóze, ale kniha je o bílém cukru a sladidlech obecně) je tu stavěn do velmi nepříznivého světla. Na závěr možná dojdete ke stejnému závěru jako já, bílý cukr je jed v množství, ve kterém je v současné době používán, až zneužíván. Pokud by byl prodáván v lékárně jako „jedovatý“, leč někdy doporučený, nezbytný a někdy tolerovaný – pak ano. Ale to už je problém koncernů, vlád a států, daní, farmaceutického průmyslu apod. A jsou to nehezká a depresivní zjištění. Ale vraťme se k onomu uměle izolovanému ovocnému cukru.

Fruktóza útočí na játra

„Především zvyšuje syntézu triglyceridů, které jsou hlavní složkou živočišných tuků. Triglyceridy ve formě rozpustných lipoproteinových částic kolují v krvi a jak prokázaly práce vědců, lipoproteiny se spolu s cholesterolem přenášejí do velkých cév v blízkosti srdce, kde se usazují na stěnách, tvoří aterosklerotické pláty a způsobují ischemickou chorobu srdeční. Pokud se triglycerid uloží v játrech, může je poškodit a vést k jejich ztučnění a zvětšení. Fruktóza může ovšem také podporovat zánět jater a tím přispívat k rozvoji dalších metabolických poruch.“

Navíc fruktóza nenavozuje pocit sytosti, proto po snědení jídla slazeného fruktózou můžeme mít ještě hlad. Vědci z IKEMu také přišli na souvislost s některými ledvinovými problémy a fruktózou a s metabolickým syndromem, což je soubor onemocnění spojených s nadváhou, vysokým krevním tlakem a situací, kdy organismus nedokáže kontrolovat koncentraci glukózy v krvi.

Jak vidno, fruktóza také velmi výrazným způsobem rozhazuje organismus z rovnováhy. Stejně jako bílý cukr i ona ho uvádí do kyselinotvorného režimu, který je živnou půdou třeba pro nádorové bujení. Máme prostě trvale překyselený organismus.

Navíc fruktóza je zrádná v tom, že šálí mozek. Ač pozřeme hodně jídla slazeného fruktózou, mozek má pocit, že nejedl a nutí nás jíst dál. Jíme vlastně tuky, protože s těmi v těle fruktóza směle reaguje.

„Zatímco se glukóza spálí a na tuk se přemění jen z pěti procent, fruktóza se přemění na tuk z celých čtyřiceti procent.“

Až tedy sáhnete v obchodě po něčem slazeném fruktózou, dobře si to rozmyslete. Možná kilo banánů bude zdravější alternativou momentální chutě na sladkosti…

Více informací najdete v knize od nakladatelství Eminent, 2013, www.eminent.cz

Jiří Kuchař, Josef Jonáš: Zdraví v ohrožení. Hořká pravda o sladkém cukru.

 

 

 

 

Další články z kategorie

Problémy s těhotenstvím

Vyskytly se u vás problémy s otěhotněním? Nezoufejte! Odborníci na umělé oplodnění z centra asistované reprodukce Praha vám diskrétně pomohou.

Spodní prádlo Bellinda

Vyberte si kvalitní spodní prádlo a punčochové zboží od české značky Bellinda.cz

Říkanky

Zelenina

Něco kulatého,

něco hladké,

něco kyselého,

něco sladké.

Hrášek je kulatý,

čočka je hladká,

zelí je kyselé,

mrkev je sladká.

Reklama

Dentální klinika Jana Stuchlíka

Nepodceňujte preventivní prohlídky zubů i Vašich nejmenších. Dentální klinika Jana Stuchlíka pro celou rodinu.

Nejenmaminkam na YouTube

Novinky z Nejenmaminkam.cz



Joomla Extensions powered by Joobi