Již víte, že kniha MUDr. Josefa Jonáše a Jiřího Kuchaře s názvem Zdraví v ohrožení aneb Hořká pravda o sladkém cukru je publikací, jež nepotěší. Jedna z nejpůsobivějších oblastí, která se tu a tam knihou prolíná, je vliv cukru na děti. O hyperaktivním syndromu už dnes málokdo pochybuje, když takové dítě přiživíte cukrem, přikupte si prášky na nervy! Ale i zdravým dětem sladkosti škodí. Nejsou zdrojem energie – naopak.
Cukr energii ubírá, zrádně a pomalu…
„Znám pětiletého chlapce, který v batůžku na zádech nosí sladké průmyslové výrobky, ať se vydá kamkoli. Ze svého batůžku může tyto výrobky konzumovat neomezeně, což také činí. V důsledku toho je jeho fyzická konstituce pastózní, měkká, dělá mu problém překonávat překážky, špičky nohou se mu rozevírají do širokého V, což mu brání v běhu. Na vycházkách se velmi rychle vyčerpává, nevydrží tolik jako ostatní děti stravované s rozumem. Přesto rodiče netuší, že dítěti ubližují, a naopak se domnívají, že mu poskytují to nejlepší, co mohou, a že mu tím projevují svou lásku.“
Cukr negativně ovlivňuje mozek, jeho přemíra v těle se projevuje jeho ukládáním v mozku a v nervových zakončeních. Bolesti hlavy a rozkolísaná nálada je jedním z projevů. A nejen to, tohle je příklad z praxe MUDr. Jonáše, který se zdá vzácný, ale nemusí tomu vždy tak být.
„Desetiletý chlapec má záchvaty bolesti břicha bez zjevné příčiny. Byl již mnohokrát vyšetřen a nikdy nebyla nalezena příčina. Tyto záchvaty bolestí jsou doprovázeny horečkou, která je často vysoká, někdy dosahuje až 39 stupňů Celsia. Trvají dva až tři dny a objevují se i několikrát měsíčně. Chlapec přibírá na váze a nikdo si to neumí vysvětlit. Rodiče jsou štíhlí.
Záhadné horečky?
Tento příklad poruchy zpracování cukru je právě příkladem mikrovýbojů, které probíhají v oblasti hypotalamu. Hypotalamus je část mozku, která řídí mnoho procesů, například i tělesnou teplotu. Podrážděním hypotalamu mohou vznikat teploty až horečky, které nemají žádnou infekční příčinu, ale jsou to tzv. horečky z centrálního nervového systému. Rovněž bolesti vycházejí z dráždění vegetativních pletení v břiše, které jsou rovněž napojeny na hypotalamus. Bylo třeba upozornit na problém a nasadit příslušnou kúru, což vedlo velmi brzy ke zlepšení.“
I další příklad, který tu MUDr. Jonáš popisuje, se týká periodických horeček u dítěte, které „jí sladké, normální jídla nejí…“ Jsou to extrémní případy, ale jsou. Všechny takové děti mají ještě jeden povahový rys – úzkostnost, strachy, nevypočitatelnou náladu nebo špatný noční spánek (noční děsy). Elektrické výboje v mozku mohou způsobovat také tik, přispívat k rozvoji epilepsie, migrén…
Průvodními jevy vyšší konzumace cukru jsou slabost, únava a bolesti hlavy. Pokud něco z popsaného pozorujete na svých dětech, zkuste se zamyslet nad rolí sladkostí. Z vlastní zkušenosti mohu říci, že rapidní snížení mlsání vede do několika dnů k proměně přímo zázračné – minimálně na psychice dětí. Najednou jsou to naprosto normální, klidní a bystří lidé, se kterými lze vyjít - světě div se – po dobrém.
Cukr snižuje imunitu a rozhodí hormonální systém
Zajímavé v této souvislosti je, že Benjamin Sandler zjistil a v roce 1951 publikoval knihu o zvláštní výživě při dětské obrně a už tehdy poukázal na souvislost konzumací cukru a touto obávanou nemocí. Jako u jiných virových onemocnění platí, že pro „chycení viru“ (ať už něčeho tak vážného jako je třeba virová tuberkulóza nebo dětská obrna, tak i o obyčejné viry způsobující nachlazení), je lepší živná půda v organismu, který cukr zvýšeně konzumuje.
Stejně tak cukr ovlivňuje, rozhazuje, i hormonální systém a zdá se, že stojí jako jedna z hlavních příčin i za předčasným dospíváním dětí, věk pohlavního dospívání se rapidně snižuje!
Jako první a nejúčinnější řešení se jeví to nejjednodušší, které autoři na jednom místě knihy doporučují: Nemějte prostě sladkosti doma!
Bude to všechno o mnoho jednodušší.
Knihu Zdraví v ohrožení vydalo nakladatelství Eminent, 2013, www.eminent.cz
1. díl seriálu o cukru naleznete zde: