Dnes slaví: Irena Zítra: Rudolf

Velikonoce se blíží a s nimi i nadílka vajíček.  Pojďme si o nich říci něco bližšího. Slepičí vejce bývala vždy základní složkou stravy našich předků, poslední generaci jsou ale poněkud nezaslouženě na pranýři. Proč?

 

 

Po skončení největší války v dějinách lidstva zkoumali výživoví odborníci, jak snadno a rychle dodat lidem zuboženým šesti lety válčení ztracenou sílu a hlavně kilogramy, spoustu osob totiž trpělo podvýživou a zdaleka nešlo jen o navrátilce z koncentračních táborů. Vejce se zdála být vhodnou potravinou, která takovou věc zajistí. 

 

O třicet let později už ale vejce ztratilo svou pověst, přibývaly totiž civilizační choroby a vzhledem ke zhruba třem stům miligramů cholesterolu na jedno slepičí vajíčko bylo jasné, kdo by se mohl stát obětí výživových poradců. Bylo to snadné, na vejce se prostě ukázalo a rázem bylo takřka na indexu zakázaných potravin. 

 

Vejce je přitom naopak vlastně životadárnou potravinou. Kromě toho, že obsahuje jen osmdesát kalorií, snižuje krevní tlak a pozitivně působí na snížení tělesné hmotnosti. Kromě toho obsahují zdraví prospěšné látky - vitamíny B12 a D, selen a cholin, zapomenout nesmíme ani na nebývale vysokou koncentraci jódu a některých stopových prvků, jako je například železo či fosfor. Pokud z nějakého důvodu nemůžete přijímat v potravě mléko či mléčné výrobky, je to pro nás vynikající možnost, jak dodat tělu tolik potřebné bílkoviny. Stačí jedno vejce denně a máte oproti vaječným ignorantům velké výhody, co se možností vašeho zdravotního stavu týče.

 

Až donedávna se dospělému člověku přisuzovaly maximálně tři vejce týdně. Víc by mohlo ohrozit jeho tepny a žíly cholesterolem. Ale proč vlastně? Vejce obsahují kromě jiného lecitin, který pomáhá cholesterol odbourávat a mnohem zákeřnější, co se zanášení našich tepen a žil týče, jsou v tomto ohledu hlavně nasycené živočišné tuky, tedy máslo, sádlo, tučné vepřové a mléčné výrobky a lá plnotučné mléko. 

 

Vejce přitom nedošla nějakého zatracení. Denně se jich na naší planetě zkonzumuje půl druhé miliardy a jsou skvěle stravitelná. Jedno vejce rovná se jen patnáct procent denní spotřeby bílkovin. Proto by nemusela být problém ani dvě nebo tři vejce obden k večeři. Záleží na tom, jak je připravíme. Vařená budou asi nejlepší, smažit vejce na hroudě másla už může být dlouhodobě zdraví škodlivé. 

 

A na závěr ještě drobná rada, jak vejce skladovat. Ideálně by se měla uchovávat v lednici při teplotách 5 až 8 stupňů Celsia, spotřebovat vejce je vhodné během jednoho kalendářního měsíce od snášky.  

Další články z kategorie

Sponzoři soutěží

fragment

 


 

Říkanky

Hou hou, krávy jdou

Hou hou, krávy jdou, nesou mlíko pod vodou.

A ta naše jalová do kostela chodívá. 

Kostel se zboří, stodolička hoří,

skoč, panenko, do vody pro ty černý jahody.

Proč já bych tam skákala, sukničky si máchala.

Kde bych si je usušila? 

U pána nahoře, v tý černý komoře.

Pán není doma, von jel do mlejna,

pro čtyry ovce, pro pátýho skopce, pro šestýho do kopce. :-))

Nejenmaminkam na YouTube

Novinky z Nejenmaminkam.cz



Joomla Extensions powered by Joobi
TOPlist