Každé roční období má svá specifika a jídlo není vyjímkou. Přinášíme tři tipy podzimní kuchyně – dýně, zvěřina a ovoce. Recepty jsou vybrány tak, aby se z nich dal udělat celý oběd – tedy polévka, hlavní chod a sladká tečka.
Dýně
Dýně (popř. tykev a cuketa) patří mezi tradiční pokrmy připravované na podzimní americké svátky (Halloween, Den díkůvzdání) a dá se připravit na jakýkoli způsob.
Tykvová polévka se smetanou
1 cibule, 50 g tuku, 300 g brambor, 300 g tykve, sůl, kostka masoxu, 1/8 1 smetany, mouka, lžička kopru, 1 l vody
Cibule se na tuku osmahne do růžova, přidáme brambory a tykev nakrájené na kostičky, sůl, vodu a masox a vaříme. Smetanu rozmícháme v mouce, přilijeme za stálého míchání do polévky a vaříme ještě 5 minut. Při podání posypeme koprem a dokyselíme citronovou šťávou.
Zvěřina
Jelení, srnčí, dančí, kančí a mufloní maso, popř. maso z divokých ptáků, zajíců nebo králíků je výživné, lehce stravitelné, s příjemnou vůní, chutí a minimem tuku.
Srnčí maso na víně
500 g srnčí kýty, 3 lžíce oleje, sůl, mletý pepř, ½ šálku červeného vína, lžička nasekané pertželky, lžíce brusinkového kompotu, špetka strouhaného muškátového oříšku
Odblaněná, odtučněná a vykostěná kýta nakrájíme na 4 tenké plátky, které se opečou na oleji po obou stranách dozlatova, osolí a opepří. Z vína, petrželky, pažitky, brusinek a muškátu připravíme omáčku, povaříme a zalijeme jí plátky masa. Podáváme s knedlíky nebo noky.
A závěrem rychlý koláč z typického podzimního ovoce – jablek.
300 g hladké mouky, 80 g másla, 80 g moučkového cukru, ½ balíčku prášku do pečiva, 1 vejce, 3-4 lžíce mléka, 1 kg jablek, 100 g cukru, skořice, 40 g rozinek
Do mouky se rozseká máslo, přidá cukr, prášek do pečiva, vejce a mléko. Z vypracovaného těsta vyválíme 2 placky silné asi půl cm. Jednu dáme na pomaštěný plech a posypeme strouhanými jablky, cukrem, skořicí a rozinkami. Pak přikryjeme druhou plackou a pečeme asi 30 minut.