Dnes slaví: Klement Zítra: Emílie

Kniha Josefa Jonáše a Jiřího Kuchaře přináší soubor 88 různých přírodních prostředků, u kterých lze velmi dobře využít jejich přirozené antibiotické i antivirotické účinky. Mnohé z nich najdeme třeba… v kuchyni v regálech s kořením.

A jsou to někdy skleničky, do kterých bychom to ve víru všedních dnů ani neřekly. Pojďme se na ně podívat, máte doma účinná antibiotika i antivirotika, aniž to možná tušíte.

 

 

Cibule kuchyňská

Klasika.  Staří Egypťané i Římané věřili, že  silné cibulové aroma má tu moc zapudit zlé duchy, sloužila jako obětní dar bohům nebo jako potrava mrtvým na cestu do záhrobí. Cibule je prostě královnou. Pro nás je pokladnicí vitamínů a minerálních látek: obsahuje éterické oleje, vitaminy 1,B1,B2,C a E, dále allicin (společná látka s česnekem), oxaláty vápníku, karoteny, sodík, draslík, vápník i hořčík, rutin nebo lutein a množství dalších velmi zajímavých látek.  V součinnosti toto všechno působí jako skvělý antibakteriální prostředek.

Je účinná proti: poševní trichomoniáze, ledvinovým infekcím, zánětům močového měchýře. Podporuje odhleňování, takže se uplatní při kašli, chrapotu a při zánětech dýchacího traktu.  Uvolňuje i rýmu a hleny při léčbě vedlejších nosních dutin. Je skvělá i na trávicí trakt, protože zvyšuje sekreci žaludečních šťáv, podporuje chuť k jídlu, je močopudná, uvolňuje křeče a čistí krev. Odvodňuje, ulevuje srdci, snižuje hladinu cholesterolu a podle starých bylinářů působí dobře i na záněty prostaty. 

A nějaký ten recept? Tu je:

Rýma, katar horních dýchacích cest

Štáva ze syrové cibule smíchaná s medem v poměru 2:1, v případě větších potíží 1:1.

Začínající bolest v krku

Hustě si posypat chleba se sádlem nadrobno nakrájenou cibulí.

Chřipka, nachlazení

Inhalujte čerstvě vylisovanou šťávu z cibule asi tři minuty několikrát denně. Je třeba mít pevně zavřené oči.

Nehojící se hnisavé rány

Cibule výborně působí na hojení a čištění takových ran. Stačí do rány nakapat trochu šťávy. (děsivé! Ovšem třeba na úporné akné nebo hnisavý abces na tváři by to pomoci mohlo).

Hřebíček

Teď něco voňavějšího. Hřebíček je tradičním zimním kořením, protože nádherně prohřívá organismus, posiluje srdce, játra nebo žaludek. Obsahuje bohatou směs silic, která má dezinfekční , antibakteriální  a antimykoidní účinky. 

Je účinná proti: bakteriím lokálně i celkově. Jeho silice ničí choroboplodné zárodky a pro zimní neduhy se hodí vypít čaj, ve kterém necháme vyluhovat několik hřebíčků nebo kápneme kapičku hřebíčkové čisté esence.  Hřebíček zatočí s bakteriemi a podporuje pocení. Autoři knihy Svět přírodních antibiotik uvádí jeden zajímavý ovocný a kořeněný léčivý čaj.

Na angínu jako dělaný.

100 g hřebíčku, 100 g hrubě rozsekané skořice, 20 g usušených šípků, 50 g usušených jablečných slupek a trocha mletého muškátového oříšku. Dvě polévkové lžíce směsi se přelijí čtvrtlitrem  vroucí vody a nechají se deset minut vyluhovat. Tento chutný čaj má mít povzbuzující účinky. 

Hřebíček se ale nedoporučuje užívat dlouhodobě. Pozor také na hřebíčkový aroma olej. Na kůži ho nikdy nepoužívejte neředěný, mohlo by dojít k popálení pokožky.

 

Skořice

Skořice je sice známá jako vynikající afrodisiakum nebo jako prostředek účinně zahřívající tělo, ale hodí se i pro boj s viry a bakteriemi. Obsahuje kromě mnoha vzácných a léčivých silic také vápník, fosfor, zinek, železo, měď, jód a draslík.

Je účinná proti: Doporučuje se při infekčních průjmech nebo křečovitých bolestech trávicícho traktu (střevní a žaludeční chřipky), tiší bolest, posiluje a očišťuje organismus, zároveň ho však příjemně prohřívá. 

Skořicový čaj na prohřátí a pocení

Připravíme z jedné čajové lžičky mleté skořicové kůry, která se zalije šálkem vroucí vody a nechá se 10 minut vyluhovat. Pijí se dva až tři šálky denně před jídlem nebo k jídlu.

Vavřín – bobkový list

I „bobkový list“ má účinné látky, které můžeme vyžít. V této knize jsem našla jednu vypečenou radu pro použití bobkového listu v kuchyni. Jeho vůně a aroma se lépe rozvine, pokud ho před použítím do omáčky nebo pokrmu necháme asi hodinu máčet ve vodě. Změkne a lépe uvolní své voňavé poklady.

Je účinný proti: Vavřín pomáhá bojovat proti bakteriím, má také výborné účinky při léčbě bronchitidy. V kombinaci s hřebíčkem je báječnou prevencí proti chřipce. Podporuje pocení a vylučování hlenů z těla.

A jeden recept na závěr:

Vavřínová tinktura na chorvatský způsob

50 g čerstvých nebo 30 g sušených listů rozsekáme nadrobno a vložíme do dobře uzavíratelné sklenice. Zalijeme půl litrem pálenky a uzavřeme víčkem. Postavíme na 10 dnů na teplé místo, pak scedíme a uchováme v tmavé lahvi. Tinktura se užívá po lžičkách při prvních příznacích chřipky a nachlazení.

A nezapomeňte také na sílu zázvoru, medu, česneku, tymiánu, saturejky, křenu nebo muškátového oříšku. V kuchyňské spíži se skrývají poklady. Jen po nich sáhnout.

Informace použity z knihy Josef Jonáš, Jiří Kuchař: Svět přírodních antibiotik. Děkuji autorům...

Další články z kategorie

Sponzoři soutěží

fragment

 


 

Říkanky

Mlsání

Říkanka, kterou mě maminka před sedmdesáti lety naučila:

MRKVIČKU JÍM TUZE RÁDA,

ZAJEČICE PRAVÍ!

CHROUSTEJTE JI ZAJÍČKOVÉ,

AŤ JSTE HODNĚ ZDRAVÍ !

Nejenmaminkam na YouTube

Novinky z Nejenmaminkam.cz



Joomla Extensions powered by Joobi