Dnes slaví: Ondřej Zítra: Iva

Pravděpodobně nejpodceňovanější spojenec našeho zdraví. Adekvátní příjem vlákniny má totiž velký význam pro naše trávení, nicméně často ji ve stravě nemáme ani polovinu doporučené denní dávky. Jaké potraviny obsahují hojné množství vlákniny? A v čem je třeba ještě tolik prospěšná? Dá se užívat třeba i ve formě různých doplňků zdravé výživy (tabletách, prášku)?

K čemu je vláknina dobrá?

Vláknina je sice v podstatě nestravitelná a nachází se zejména v rostlinných potravinách, ale to nijak nesnižuje její důležitost. Vyvolává totiž pocit nasycení a současně má prakticky nulový obsah kalorií (takže je skvělá při dietách), usnadňuje trávení a doslova pohladí sliznici střev, která je často při zažívání hodně namáhaná. Důležité je už jen jedno – vláknina potřebuje dostatek vody, aby nabobtnala a plnila stoprocentně svou funkci. Takže pokud ji užíváte ve formě doplňků stravy, zapijte poté vždy větší sklenici vody.

Jaké je ideální množství vlákniny?

Vláknina na sebe mimo jiné váže i toxické zplodiny, které vznikají při trávení. Chrání tak organismus před civilizačními chorobami (rakovina, cukrovka, vysoký cholesterol, obezita). Pomáhá léčit hemeroidy, zácpu nebo nejrůznější záněty. Ideální denní příjem vlákniny u dospělých je mezi dvaceti a čtyřiceti gramy. Většina z nás ale má talíři málo rostlinné stravy a většinou je problém dosáhnout třeba i jen poloviny této dávky. Naopak příjem více než šedesáti gramů vlákniny za den už je problém – způsobuje střevní potíže a zamezuje adekvátnímu vstřebávání některých minerálních látek. Hrozí i horší účinnost některých léků, takže s kilem zeleniny a miskou ovesných vloček naráz experimenty nedělejme.

A na závěr, jaké potraviny obsahují vůbec největší množství vlákniny?

Rozdělujeme vlákninu rozpustnou a nerozpustnou, obě jsou pro střeva velmi důležité. Rozpustná díky vodě nabobtná, změkčuje stolici a podporuje činnost střev. Nerozpustná je zase prevencí proti zácpě a odpovídá za pocit sytosti.

Nerozpustnou vlákninu najdeme v kořenové zelenině, luštěninách nebo ořeších. Naopak rozpustná je nejčastěji obsažena snad v každém druhu ovoce nebo zeleniny, luštěninách a bramborech (v jisté míře i v houbách).

Další články z kategorie