I v bytě můžete pěstovat bylinky. Podívejme se na ty, kterým by se u vás mohlo dařit a ještě vám budou chutnat. Pěstování bylinek je dobré nejen pro stálý přísun čerstvé zeleně, ale i pro svou relaxační schopnost. Zelená barva uklidňuje a z vlastí zkušenosti mohu říct, že vidět jak se bylinkám daří na kuchyňském okně je opravdu povznášející.
Máta
Mátu můžeme kromě přípravy lahodného čaje či mojita použít jako koření do různých pokrmů. Tato bylinka, jíž se lidově přezdívá balšám, větrové koření nebo fefrminc potřebuje pro svůj růst velké množství prostoru, pěstujeme ji tedy odděleně od ostatních rostlin v květináči. Výhodou je jistě to, že je na péči velice nenáročná.
Díky obsaženým tříslovinám a flavonoidům působí pozitivně na činnost trávicího traktu, léčivé účinky ocení zejména lidé s onemocněním jater, slinivky břišní a žlučníku. Máta také pomáhá snižovat krevní tlak a tlumit bolest, čaj z máty se hojně používá v lidovém léčitelství proti nespavosti či bolestem hlavy.
Bazalka
Kromě toho, že můžeme použít bazalku jako koření do zeleninových či masových polévek, omáček či karbanátků se tato stálezelená středomořská bylina vyznačuje tím, že čaj z jejích lístků velmi účinně tlumí kašel a léčí nachlazení, pomáhá také při nervozitě, úzkosti a zhoršené koncentraci, což ocení zejména stresovaní studenti. Bazalku můžeme použít jak v sušeném tak syrovém stavu, odborníci ji ale nedoporučují přidávat do jídel před vařením - chuť nejlépe vynikne až s přidáním do již hotového jídla.
Majoránka
Majoránka je původně středomořskou bylinkou, do severnějších částí Evropy se dostala při křížových výpravách. Její použití je velmi rozsáhlé - dochucení polévek či omáček, často se používá v kombinaci s tepelně upravenými brambory. Pokud budeme hovořit o jejím léčebném využití, působí výborně proti nadýmání a podporuje tvorbu žaludečních šťáv. Napomáhá správné činnosti nervového systému, někdy může čaj z majoránky dopomoci i k úlevě od úporných bolestí hlavy.
Pažitka
Tato rostlina z čeledi česnekovitých je zdrojem vitamínu C a některých důležitých minerálních látek (vápník, fosfor, železo). Využití pažitky pro prospěch lidského zdraví je velmi bohaté, ulehčuje například zažívání při rekonvalescenci po operacích, pomáhá od nechutenství a může také v kuchyni částečně nahradit sůl, protože sama zvýrazňuje slanou chuť nejrůznějších pokrmů.
Rozmarýn
Tato stálezelená bylinky pocházející ze Středomoří se přidává často do jídel náročných na trávení (např. skopové nebo telecí maso), napomáhá osobám s nízkým krevním tlakem a usnadňuje vylučování žluči. Pokud si připravíme čaj z rozmarýnu, určitě oceníme jeho pozitivní účinek na oběhový systém, zlepšení prokrvení končetin a podporu činnosti jater a žlučníku. Rozmarýn je také jednou z přírodních alternativ léčby revmatismu.