Máme zde opět období chřipek a nachlazení. Děti nastoupily do školek a vlna viróz se začala šířit. Přinášíme vám první díl série Přírodní lékárna, kde Vám představíme přírodní léky, které nejen dobře chutnají, ale ještě nám pomáhají.
Citron
Citron naproti tomu obsahuje velké množství vitamínu C. Vitamín C burcuje imunitu a pro tělo je velmi potřebný. Vitamín C je rozpustný ve vodě, proto aby mohl být aktivní je nutné ho doplnit vodou. Proto se dává citron do čaje. Citron se dá dobře používat i k přípravě dresingů na saláty, k přípravě limonád, ale i při pečení apod. Používá se dužina i citronová kůra. Kombinace medu a citronu je navíc i velmi chutná a stále více používaná. Udělejte si svůj oblíbený čaj ještě lepším než je a zároveň tím udělejte něco pro své zdraví. Pokud chcete použít citronovou kůru, je nutné citron pořádně omýt. Většinou jsou stříkáním ošetřeny.
Med
Med je výrobek včel nebo jiného hmyzu. Včely ho produkují především z pylů. Med je znám po celá staletí jako lék ale i jako pochutina. Tato vzácnost od včel pomáhá zvýšit imunitu. Díky své chuti je používán do kaší, čajů, při vaření a pečení (například na maso a do perníků), ale i k výrobě nápojů jako je medovina. Díky svému složení nejen, že dobře chutná, ale poskytne tělu i důležité látky, které pomáhají tělu vyrovnat se s nástrahami podzimu.
Tip: Zelený čaj, lžička medu a kolečko citronu do toho.
Zázvor
Zázvor je v podstatě kořen rostliny, který obsahuje mnoho vitamínů a látek podporující imunitní systém, zmírňující nevolnosti a zlepšující zažívání. Zázvor se prodává v každém větším obchodě se zeleninou, ale seženete ho v mnoha podobách. Od čerstvého kořene, přes sušený zázvor, a po zázvor v cukru (zázvorky) nebo lízátka. Zázvor můžete použít při vaření, ale i udělat si z něj čaj.
Zázvor je nutné dobře oloupat. Nastrouhat nebo nakrájet na kolečka. Můžete přidat do číny nebo si z něj udělat čaj. Zázvor je lék a proto se musí užívat s mírou. Jednak ve velkém množství je docela ostrý a pak se, jako každou bylinou, můžete předávkovat. Pokud pijete zázvorové čaje ve velkém množství je možné, že se dostaví nevolnost a bolesti hlavy. Moc se o tomto nepíše, nicméně je to tak.
Tip: Oloupaný a nastrouhaný zázvor, dejte do hrnku, přidejte ličku medu, hřebíček, trochu skořice a badyán, zalijte horkou vodou a nechte chvíli „louhovat“.