Polovina léta je za námi a před námi je další vidina vlny veder. Stále se mluví o pitném režimu a jeho dodržování v letních vedrech a stále to vypadá, že lidé to vedro podceňují. Při vysokých teplotách se i zdravým lidem může udělat zle. Většina lidí se více potí, mají potíže při větší fyzické zátěži nebo se vlivem horka nemohou věnovat všem aktivitám. Dostatečný pitný režim nám pomůže s lepší adaptací těla na tyto podmínky. Vzhledem k dlouhodobým předpovědím nebude od věci se naučit nějaký pitný režim držet.
Jaké je doporučené množství tekutin a kde je získáme?
Podle některých zdrojů je vhodné brát při tvorbě pitného režimu v potaz i svou hmotnost. Obvyklé 2-3litry tekutin, jak je doporučováno, tak můžete upřesnit. Při rozmezí 22°C – 37°C bychom měli spotřebovat cca 22 – 38 ml tekutin na 1kg naší váhy. Obecně by se dalo říci, že na při teplotě 22°C je třeba vypít 22ml na 1kg váhy, přičemž při teplotě 37°C je třeba vypít 37ml na 1kg. Pitný režim se neskládá jen z čistých nápojů v tekutém stavu. Musíme počítat i s tím, že jíme polévky a ovoce.
Výdejníky vody jsou ve stále větší oblibě ve firmách
Firmy stále častěji pořizují pro své zaměstnance nějaký výdejník vody ze kterého mohou čerpat. Některé firmy tak reagují na svou zákonnou povinnost, poskytnout zaměstnancům nápoje, pokud teploty na pracovišti překročí určitý teplotní limit. Výdejníky na vodu zpravidla nezatěžují firmu nutností recyklace plastových obalů, jako je tomu o nápojů poskytovaných v petlahvích. Obvykle se voda do výdejníku dává v barelech a ten, po vyprázdnění, firma zajišťující servis k výdejníkům, odveze a nahradí plným. Tento systém si oblíbily i mnohé nemocnice, ordinace nebo kanceláře, kde je větší pohyb lidí.
Stále více lidí do práce i domácnosti pořizuje automat na vodu
Do automatu na vodu se doplňují barely s vodou a ta je tak hned připravená ke konzumaci. Obvykle tyto automaty umí napustit vodu studenou i teplou. Některé umí z této vody udělat sodu. Záleží na druhu přístroje, který si vybereme.
Soda jedním stisknutím
Velké oblibě se těší nejrůznější sodovkovací přístroje, kde se sytí nápoj oxidem uhličitým. Bohužel do malých přístrojů se musejí častěji dokupovat lahve na nasycení a samotná příprava se musí opakovat častěji. Dnes jiný existují sodobary, které lze napojit na vodovod v místnosti a soda se připravuje přímo z kohoutku. Podle vybraného typu přístroje lze mít studenou, teplou nebo sodovou vodu připravenou kdykoli jen stisknutím tlačítka.