Dnes slaví: Klement Zítra: Emílie

hruškyV minulých dílech jste se mohli dočíst vše o zavádění příkrmů, jejich množství, složení a vhodnosti. Dnes si můžete přečíst jak tyto příkrmy připravovat a vhodně skladovat.

Pečlivě vybírejte suroviny, z kterých jídlo připravujete. Ovoce a zelenina musí být čerstvé, čisté, bez konzervantů. Skladujte je v chladu, nejlépe ve spodní části lednice.

Je vhodné používat zeleninu a ovoce z vlastní zahrádky či od pěstitelů, kteří nepoužívají chemické postřiky a hnojiva – tzv. bio zeleninu a ovoce.

I v běžných obchodech je možné dobře nakoupit, snažte se vybírat spíše menší plody (platí především u zeleniny). Pozor také na nezralé ovoce či zeleninu, obzvlášť pozor na naklíčené či zelené brambory (jsou jedovaté nejen pro dítě)!

Při nákupu mražené zeleniny zkontrolujte, zda již nebyla jednou rozmražena – v sáčku jsou potom velké zmrzlé kusy, které nejdou při lehkém promnutí v rukou snadno oddělit.

Pokud je zelenina či ovoce zčásti nahnilé či plesnivé, vyhoďte plod celý. V plodu se již mohou tvořit nebezpečné toxiny, které pronikají celou potravinou, ale nejsou vidět.

Maso upřednostňujte chlazené, u mraženého (u nákupu ryb se ale mraženým produktům většinou nevyhnete) si nemůžete být jistí, jak vypadalo, než bylo zmraženo. Rozmrazení a znovuzmrazení u masa nepoznáte, také zkažené maso lze poznat až po rozmrazení. U chlazeného masa se můžete sami přesvědčit o jeho čerstvosti – maso by mělo příjemně vonět, být šťavnaté, ne oschlé. Při píchnutí do masa by se měl důlek velmi rychle (během 1-2s) vyrovnat, pokud zůstává delší dobu, je to známka staršího masa. Maso nesmí být nazelenalé či našedlé. Pokud maso nechcete do 1-2 dnů zpracovat, zamražte je.

U posuzování čerstvosti šunky (a obecně uzenin, ale ty nejsou pro děti vhodné) platí podobná pravidla – je potřeba hlídat především vůni a barvu, zkontrolujte si ještě v obchodě to, zda je maso či šunka čerstvá! Ideální jsou opět maso či šunka v bio kvalitě, z hlídaných chovů.

Vejce již není problém (běžně v sítích hypermarketů) sehnat alespoň z chovů slepic na podestýlce či přímo v bio kvalitě, kde je lepšími životními podmínkami nosnic zajištěna vyšší kvalita vajec.

Při přípravě pokrmů udržujte v kuchyni čistotu, především pozor na důkladné umytí kuchyňské desky a nářadí po přípravě masa – děti mohou na kuchyňskou linku sahat a i šťáva z masa může být příčinou průjmových onemocnění (salmonelóza, campylobakterus).

Ovoce a zeleninu oloupejte, omyjte, případně důkladněji očistěte kartáčkem pod tekoucí vodou. Z oloupaného banánu ukrojte asi 1 cm konce a podávejte pouze prostřední část. Starší batolata již mohou jíst ovoce i slupkou, pod kterou je mnoho vitamínů.

Z masa odstraňte kůži a tuk. Používejte různá prkénka na přípravu masa, ryb a drůbeže a jiné na ostatní potraviny. Často vyměňujte utěrky – obsahují miliony bakterií!

Syrové a tepelně opracované potraviny určené k přímé konzumaci nesmí přijít do styku – mikroorganismy ze syrových potravin by se mohly přenést na ty potraviny, které budeme přímo konzumovat.

Potraviny by měly být rozmrazovány v chladničce, při pokojové teplotě se rychle množí bakterie. Je možné potravinu rozmrazit také v mikrovlnné troubě či v sáčku ponořeném do vlažné vody. Po rozmrazení potravinu ihned zpracujte. Jednou rozmražené potraviny již znovu nezmrazujte!

Nepoužívejte nepasterizované mléko.

Jídlo tepelně upravujte vařením, dušením, pečením. Snažte se omezovat smažení. Zeleninu vařte pokud možno v páře. Potraviny zpracujte důkladně, všechny části by měly projít teplotou alespoň 75°C, aby byly zničeny nebezpečné patogeny. Vejce vařte alespoň 10 minut.

Připravené pokrmy spotřebujte co nejdříve, nenechávejte je v pokojové teplotě déle než 2 h, udržujte je buď studené (pod 4°C ) nebo naopak horké (nad 60°C).

Vyhýbejte se ohřívání v mikrovlnné troubě, jídlo se v ní ohřívá nerovnoměrně a ničí se v ní vitamíny. Dětskou výživu ve skleničkách ohřívejte ve vodní lázni (aby se nepřipálila). Pokud víte, že dítě nesní celou skleničku, tak část oddělte. Není příliš vhodné ohřívat pokrmy vícekrát. Nespotřebovanou část pokrmu můžete po důkladném uzavření skladovat v lednici max. 2 dny. Stejně je možné skladovat doma uvařenou a rychle zchlazenou kaši (neschovávejte ale zbytky z nedojedené misky, z lžičky se do jídla přenesou sliny včetně bakterií – odeberte část, kterou nebude dítě jíst už dopředu a tu uschovejte do lednice).

Jídlo pro malé kojence se snažte nemixovat, ale spíše propasírovat či rozmačkat. Děti zvyklé na příliš jemnou konzistenci mohou mít později s kouskovitou stravou větší problémy.

Nastrouhané ovoce i zeleninu je potřeba rychle spotřebovat nebo zamrazit, rychle ztrácí svou hodnotu.

K přípravě stravy pro kojence používejte kojeneckou vodu nebo kvalitní vodu z vodovodu (někdy má tato voda i lepší složení než kojenecká voda, která bývá v obchodech nevhodně skladována a mohou se i v ní pomnožit bakterie – např. skladování venku na slunci apod.). Po roce věku již není nutné vodu k přímému pití převařovat.

Do masozeleninových příkrmů přidávejte trošku rostlinného oleje, aby se vitamíny rozpustné v tucích mohly lépe vstřebat. Nejlepší je kvalitní olivový či slunečnicový olej. Občas je možné použít máslo, které je poměrně lehce stravitelné.

Nepodávejte pokrmy v kojenecké lahvi, špatně se pak udržujou v čistotě a mohou být významným zdrojem patogenů.

K dlouhodobějšímu skladování pokrmy zmrazte do čistých uzavíratelných nádob (zmrazte je co nejdříve, nenechávejte je v pokojové teplotě déle než 2 h), u kojenecké stravy se osvědčilo skladování ve vyvařených plastových nádobách na ledové kostky (a vložit do čistých sáčků) – je možné do nich zamrazit ovoce, zeleninu i maso (již předem připravené) a pak jen vyloupnout příslušné kostičky a vhodně je kombinovat a ohřát ve vodní lázni (v misce či skleničce). Hluboce zmrazené (pod –18°C) je možné je uchovávat asi měsíc.

Nezapomínejte ovšem, že při zmrazení a opětovném ohřívání (zmrazené potraviny by měly být ohřáty až do varu, aby se zničily případné patogeny) již jednou uvařeného pokrmu se ničí spousta vitamínů a je větší riziko pomnožení bakterií – proto se tomuto způsobu snažte vyhnout.

 

Zdroj: Jiřina Mrázková, kojeni.net

Další články z kategorie

Problémy s těhotenstvím

Vyskytly se u vás problémy s otěhotněním? Nezoufejte! Odborníci na umělé oplodnění z centra asistované reprodukce Praha vám diskrétně pomohou.

Spodní prádlo Bellinda

Vyberte si kvalitní spodní prádlo a punčochové zboží od české značky Bellinda.cz

Říkanky

Sedí liška pod dubem

Sedí liška pod dubem, má píšťalku a buben.

Na píšťalku píská a na buben tříská.

Reklama

Dentální klinika Jana Stuchlíka

Nepodceňujte preventivní prohlídky zubů i Vašich nejmenších. Dentální klinika Jana Stuchlíka pro celou rodinu.

Nejenmaminkam na YouTube

Novinky z Nejenmaminkam.cz



Joomla Extensions powered by Joobi