Dnes slaví: Ondřej Zítra: Iva

S příchodem chladného počasí se stále častěji objevují nachlazení a nejrůznější onemocnění u dětí. Nemusí to být však jen počasí, co má vliv na dětské zdraví, ale také imunita dětského organismu, která může být z nejrůznějších důvodů oslabena. Zaměříme se tedy na to, jak dětskou imunitu posílit, co pro to můžeme my jako maminky udělat anebo naopak, co bychom dělat neměly.  

 

Děti před nástupem do školky nemají obvykle příliš možností, kde a jak se setkat s jinými bakteriemi, viry a tak nástup do mateřské školy bývá pro jejich organismus obvykle velký šok. Stává se tedy velmi často, že prvních několik měsíců po nástupu dítěte do zařízení obvykle malý předškoláček prostoná. Ačkoli je to z mnoha hledisek nepříjemné, je nutné brát to jako běžnou záležitost. Imunitní systém dítěte se tak postupně seznamuje se vším, co ho v budoucnu může potkat, a tak si musí prodělat všechny ty teploty, záněty horních cest dýchacích a také některé klasické dětské nemoci. 

Pro imunitu malého dítěte lze udělat mnohé

V prvé řadě není potřeba se ihned pídit po tabletách, které by zlepšili dítěti imunitu. Pro začátek je dobré zkusit to s ovocem, zeleninou a pohybem na čerstvém vzduchu. Po dalších léčebných prostředcích se ptát a řešit je s lékařem v případě, že se vícekrát za sebou opakuje situace, kdy má dítě vysoké horečky a třeba i 4x po sobě bere antibiotika. 

Novorozenec má protilátky od matky

U čerstvě narozených dětí fungují ještě prvního půl roku protilátky, které dítě získalo od matky ještě v děloze. Od 6 do 9 měsíců si již děti začínají vytvářet svoje vlastní protilátky, a tak bývají častěji nemocné, a to chlapečci ještě dokonce častěji než holčičky.  

Oddalování moučných výrobků může vést k celiakii

Lékaři tedy doporučují, když dítěti třeba upadne dudlík na zem, nedezinfikovat mu ho, ale vrátit do pusy, nechat děťátko plazit po nedezinfikované podlaze, nebát se ho seznámit již v prvním roce života dokonce i s výrobky z mouky. Lékaři mají totiž za to, že počet celiaků u nás v poslední době stoupá možná právě proto, že se snažíme u našich dětí setkání s potravinami z mouky co nejvíce oddalovat. 

Náš vyspělý svět často spíše možnosti k posílení imunity u dětí snižuje, neboť dětem vytváříme takřka sterilní prostředí, používáme čističky vzduchu, podlahu vytíráme několikrát denně a to navíc přípravky, které ničí veškeré choroboplodné zárodky a používáme peřiny, které se dají prát, aby se v nich neusazovali roztoči. Lékaři však tvrdí, že čím později se začne s imunitním tréninkem, tím je to horší. Dítě bychom neměli udržovat v izolaci od jeho vrstevníků. Když už se jeho tělo potká s nějakou bakterií, obvykle mu to trvá tak týden, než se s ní jeho organismus seznámí, vyřeší, jak s ní bojovat, ale na konci tohoto procesu už budě tělo dítěte vědět, jak proti ní nejlépe bojovat.   

Text a foto: Zuzana Bohdalová 

 

 

 

Další články z kategorie