Dnes slaví: Xenie Zítra: René

Věděli jste, že existuje kromě klasické celiakie také citlivost na lepek nebo alergie na pšenici? Že je vhodné se v takové chvíli vyhnout i pivu nebo sojové omáčce? Tato kniha není jen úžasnou a inspirativní kuchařkou (nejen pro celiatiky), ale také informacemi nabitým průvodcem touto nepříjemnou nemocí, která vám obrátí život vzhůru nohama. Že to může být z jistého úhlu pohledu i změna k lepšímu a často i chutnějšímu jídelníčku, se nám snaží ukázat autorka, Olivia Dupin, která sama touto nemocí trpí.

 

V knize se dělí o své začátky, kdy jí zdravotní problémy honily po ordinacích lékařů a nikdo jí neuměl pomoci. Až pak si sama našla informace, které ji dovedly k možnosti celiakie, která se následně potvrdila. Shrnuje a velkou pečlivost věnuje právě příznakům, které mohou být i naprosto netypické. Většinou máme celiakii spojenou s trávicími problémy, průjmy či kožními projevy, ale nemoc se může projevovat i téměř bezpříznakově nebo nám může škodit na psychice, přivolává deprese, úzkosti, migrény, otoky apod…

Člověk, který touto nemocí neprochází, si neumí představit, ba ho ani nenapadne, jakou očistu pak musíte udělat i ve své kuchyni a spíži. Vážné zdravotní problémy může způsobit jediné zrníčko mouky, je třeba vyřadit i dřevěné kuchyňské náčiní, na kterém i po důkladném umytí mohou ulpět částečky lepku. 

„Žádné výmluvy! Kuchyně bez jediného drobku je naprosto nutná věc, pokud chcete zabránit kontaminaci. Když se chystáte uvařit něco dobrého, je hromada špinavého nádobí to poslední, s čím byste si chtěli dělat starosti. Umyjte pracovní plochu třeba ve chvíli, kdy čekáte, až se začne vařit voda v hrnci. Potřebujete nechat odležet maso, než ho nakrájíte? Vyneste mezitím smetí nebo umyjte pár kousků nádobí. I půl minuty, kterou věnujete práci, ve vás zanechá dobrý pocit, že máte věci pod kontrolou.“

Tak toto je zrovna rada, která se dá aplikovat na úplně každého, kdo se právě v kuchyni pohybuje a zrovna vaří. Využít efektivně svůj čas. 

Kniha bravurně shrnuje všechny negativní dopady, které má celiakie na život, ale zároveň ukazuje cestu, která se nakonec ukazuje jako „luxusně dobroučká“… To dokazuje i druhá část, ve které je množství receptů, nad kterými se vám budou sbíhat sliny. Velmi rafinovaně využila Olivia Dupin všechny přirozeně bezlepkové suroviny, ze kterých umí vykouzlit jídla tak nádherná a přitom jednoduchá, že se vám bude tajit dech. Najednou se člověku může zdát, že změna, která ho v životě postihla, není drastická, ale nakonec se může ukázat jako velmi obohacující.

Všichni ale v knize ocení praktické rady, které  mohou přijít vhod třeba… Třeba zrovna teď.

Což třeba překonat chuť na sladké?

Anebo jsou tu tipy na školní obědy a svačiny – saláty, plněné kukuřičné tortily nebo plněné plátky šunky mohou dobře posloužit jako sendvičové alternativy.  Vše je přizpůsobeno českým zvykům, a tak tu najdete i tipy na kupované pochutiny a mlsy, které může celiatik bez obav jíst. Rýžové chlebíčky, brambůrky, müsli tyčinky konkrétních osvědčených značek. To jsou drobnosti, ke kterým se může obyčejný člověk držící bezlepkovou dietu dostávat velmi složitě nebo za cenu hříchů. A to není žádná legrace. Jen rekonvalescence z takového „hříchu“ je často bolestivá a dlouhá. Problematický je i oves, ale o tom všem autorka zasvěceně píše.

Výborná informační kniha

Výborná kuchařka

Dokonalé spojení!

Anotace:

První část vám představí, jak co nejpřirozeněji přejít na bezlepkovou stravu. Vše úplně od začátku – co dělat pro stanovení správné diagnózy, jak nakupovat bezlepkové potraviny i jednoduché zásady pro stravování v restauracích nebo jak se bez obav najíst na večírku. Najdete zde také užitečný seznam přirozeně bezlepkových potravin, které většinou dobře znáte a koupíte je v každém supermarketu, a tak se už nestane, že byste hladověli jen proto, „že si nejste jisti“.

Druhá část obsahuje 100 výtečných receptů, které můžete připravit z běžně dostupných potravin. Najdete zde nespočet jídel, která budou vyhovovat vašemu životnímu stylu, rozpočtu i chuti – od klasických vydatných pokrmů, jako je vepřové maso dušené v troubě nebo pečené fazole, až po méně tradiční novinky, jako je pilaf z quioy s pečenou kořenovou zeleninou nebo čokoládový koláč s lískovými oříšky bez mouky. Všechny tyto pochoutky a mnoho dalších se naučíte připravit bez lepku a hlavně chutně!

O autorce:

Olivia Dupin je osobní kuchařka, autorka receptů a konzultantka. V roce 2009 u ní byla diagnostikována celiakie a od té doby se věnuje tvorbě jednoduchých  a chutných bezlepkových receptů, aby se i lidé, kteří se musí lepku vyhýbat, mohli těšit z dobrého jídla.

Olivia vystudovala Culinary Institute of America a pracovala jako osobní kuchařka. Mezi její klienty patřili například profesionální hráč baseballu Mark Teixera z klubu New York Yankees nebo televizní herec a komik Jerry Seinfeld. Olivia působí také jako konzultantka a autorka receptů pro řetězec zdravých restaurací Energy Kitchen Restaurants.

Olivia vede blog o vaření pro Energy Kitchen na www.energykitchen.com a také svůj vlastní blog věnovaný jednoduchým domácím bezlepkovým receptům na www.livglutenfree.com. Žije, vaří a píše v Jersey City v americkém státě New Jersey.

Vydalo nakladatelství Synergie Publishing SE, 2014, www.synergiepublishing.com

Další články z kategorie

Sponzoři soutěží

fragment

 


 

Říkanky

Povídám, povídám pohádku

Povídám, povídám pohádku o růžovém prasátku, co leželo ve chládku a četlo si pohádku o červenem prasátku, co leželo ve chládku a četlo si pohádku o fialovém prasátku........

Tak stále dokola všechny možné barvy, nakonec bylo i puntíkaté prasátko a pruhované... :-) říkala to moje prababička babičce, babička mojí mamince a nyní to učím já svoje děti :-)

Nejenmaminkam na YouTube

Novinky z Nejenmaminkam.cz



Joomla Extensions powered by Joobi