Dnes slaví: Klement Zítra: Emílie

Lenka KořínkováMilé maminky, když jsem si opětovně připomněla díky této novince od Lenky Kořínkové dělenou stravu, napadlo mne ji vyzkoušet na dětech – věkem jsou pozdně školkové a školní. A jsou nejedlíci. A to dost. Vzpomněla jsem si matně na to, že strava dle Lenky Kořínkové vylepšuje metabolismus a méně zatěžuje trávení. Výsledek mne mile překvapil. Nevydržela jsem dětem vařit děleně příliš dlouho, ale pozitivní výsledky jsem viděla třeba jen po „děleném obědě“… nebo večeři. Opravdu se jim ulevilo a měly větší chuť k jídlu. SPLK (strava dle Lenky Kořínkové) totiž vyrovnává váhu člověka na ideál.
Hubeným přidá na váze. Tlustým ubere.


Pokud se rozhodnete podle SPLK hubnout, věřte, že nebudete vychrtlí, ale vaše tělo si samo vyleze na váhu, která je pro něj přirozená. Bylo pro mne kdysi úžasné sledovat, jak jsem poměrně rychle zhubla, ale na určité váze (dnes už vím, že byla ideální a jít níž by nebylo rozumné) se hubnutí zastavilo. Cítila jsem se skvěle. Že budou podobně skvělé výsledky i u dětí, jsem nečekala.


Takže máte-li doma nejedlíka, opravdu to zkuste. Nic tím nepokazíte. Strava je to vyvážená, dobrá a ať chcete nebo ne, budete sahat více po zdravějších potravinách. Inspirací může být třeba i tato Lenčina kniha Moje nejlepší recepty.
Literárně je to ovšem dost nářez!
Rozpustilá Lenka Kořínková vzala do ruky pero a vzniklo něco jako růžový vodopád kytiček, rozpustilosti, rozvernosti a naprosté nespoutanosti. Svým barvitým popisem a častým zabíháním do neuvěřitelných detailů naprosto eliminuje nedostatek obrázků v knize. Při čtení receptu totiž celý proces vidíte sami před sebou v pestrých barvách.


Ostatně koukejte… jak je to s čokoládou!


„Může se čokoláda! – Ano, ta se opravdu může, za předpokladu, že je slazená fruktózou (nikoliv sacharózou – tedy cukrem). Čokoládu slazenou fruktózou kombinujeme zásadně se skupinou živočišnou. V kterýkoliv den, kdy jíte skupinu živočišnou, si můžete tuto čokoládu dopřát v libovolném množství. Že vás ucpe? Neucpe, je to vyzkoušeno. Ucpávání po čokoládě je způsobeno především kombinací tuku a cukru (tedy sacharózy). Čokolád slazených fruktózou existuje několik druhů, především německých či švýcarských značek. Ač jsou většinou označeny slovem „dia“, nejedná se o čokolády slazené uměle, většina těchto čokolád je slazena fruktózou (je třeba si ale vždy přečíst složení na obalu). Jsou velmi lahodné a od tzv. „normálních“ čokolád chuťově nerozeznatelné. Mnozí je dokonce považují za lahodnější, jemnější.“


Ano, ráda se k této skupině přidávám, protože takto slazená čokoláda postrádá tu nepříjemnou štiplavost čokolád s cukrem. A dalo by se říci, že podobně je to s celou dělenou stravou. Nejen se zmiňovanou čokoládou. Na druhou stranu si uvědomuji, že v knihách od doktora Josefa Jonáše a Jiřího Kuchaře jsem četla, že fruktóza není moc vhodným sladidlem. Už si přesně nepamatuji popis, ale měla by se nějak ukládat na tuk a v podstatě tělo zatěžuje tím, že není přirozená, není přirozeně spojena s ovocem a jeho dalšími složkami. No, řídila bych se asi zdravým selským rozumem a NEPŘEHÁNĚLA TO s množstvím.


Jak vidíte, můžete si upéct i báječný sachr dort! Nic si nemusíte upírat!

Musím ještě k Lenčině knize říci, že je to fajn vaření pro děti. Minimálně se při čtení jejích receptů naladíte na dětskou rozpustilou vlnu. Ve svým receptech se totiž často až s dětskou radostí rozplývá nad každou surovinou, nad každým svým jídlem. Jí vášnivě a rozkošně. S vděkem a radostí a s upřímným čistým srdcem. A to je něco, co mě na této kuchařce nikdy nepřestane fascinovat. A co alespoň čas od času mám sklony napodobit. A naučit své děti.

O autorce:
Lenka Holas Kořínková: Moje nejlepší recepty je její v pořadí desátá kniha o dělené stravě, které se věnuje již více než 23 let. Narodila se 2. 3.1956 v Opavě a s hudebním vzděláním se uplatnila jako zpěvačka či komediální herečka. Po osmi letech v emigraci v Austrálii se vrátila do Čech, kde se opět pokusila o návrat na mediální scénu, ale svůj většinový čas věnuje knihám o dělené stravě a výuce angličtiny, ve které využívá svých zkušeností z pobytu v Austrálii.
Vydalo nakladatelství Eminent, 2014, www.eminent.cz

Další články z kategorie

Problémy s těhotenstvím

Vyskytly se u vás problémy s otěhotněním? Nezoufejte! Odborníci na umělé oplodnění z centra asistované reprodukce Praha vám diskrétně pomohou.

Spodní prádlo Bellinda

Vyberte si kvalitní spodní prádlo a punčochové zboží od české značky Bellinda.cz

Říkanky

Zelenina

Něco kulatého,

něco hladké,

něco kyselého,

něco sladké.

Hrášek je kulatý,

čočka je hladká,

zelí je kyselé,

mrkev je sladká.

Reklama

Dentální klinika Jana Stuchlíka

Nepodceňujte preventivní prohlídky zubů i Vašich nejmenších. Dentální klinika Jana Stuchlíka pro celou rodinu.

Nejenmaminkam na YouTube

Novinky z Nejenmaminkam.cz



Joomla Extensions powered by Joobi