Recept zaslala: Markéta Könnyuová
Ingredience:
28 dkg mletých vlašských ořechů | 30 dkg práškového cukru | 2 bílky | 2 žloutky | 10 dkg pr. cukru
Postup:
Ořechy, mletý cukr a 2 bílky smícháme v těsto. Dáme odležet po dobu míchání polevy ze 2 žloutků a 10 dkg ml. cukru.
Těsto rozkrojíme na 4 díly. Z každého dílu uválíme nudli, hrubou asi 2-3 cm. Na stole podsypeme trochou strouhanky, aby se těsto nepřilepilo. Válečkem na těsto rozplácneme nudli a rozválíme na plát, vysoký asi 1/2 cm a široký asi 6-7cm. Podle oka je to nejlepší.
"Podřežeme" jídelním - tzv. tupým nožem plátek těsta, aby nebyl přilepen k ploše stolu, což můžeme několikrát opakovat, vždy po rozválení nebo po rozplácávání nudle válečkem.
Pak POLEVU - utřenou do pěny NANÁŠÍME TUPÝM NOŽEM NA PLÁT TĚSTA, pravidelně rozetřeme ve vrstvě pár mm, ne až po úplný okraj těsta, aby nesteklo na plech a KRÁJÍME příčné, trochu šikmé PÁSKY. Ty potom podebereme kulatým jídelním nožem a klademe na pečící papír na plech.
PEČEME - SPÍŠE SUŠÍME - v troubě asi na 150°C . Každá trouba peče kapku jinak. Pečivo má být pěkně béžové do růžova, n e s p á l i t ! Po uležení je to nejlepší vánoční pochoutka naší rodiny !!!