Velikonoce se blíží a s nimi i nadílka vajíček. Pojďme si o nich říci něco bližšího. Slepičí vejce bývala vždy základní složkou stravy našich předků, poslední generaci jsou ale poněkud nezaslouženě na pranýři. Proč?
Po skončení největší války v dějinách lidstva zkoumali výživoví odborníci, jak snadno a rychle dodat lidem zuboženým šesti lety válčení ztracenou sílu a hlavně kilogramy, spoustu osob totiž trpělo podvýživou a zdaleka nešlo jen o navrátilce z koncentračních táborů. Vejce se zdála být vhodnou potravinou, která takovou věc zajistí.
O třicet let později už ale vejce ztratilo svou pověst, přibývaly totiž civilizační choroby a vzhledem ke zhruba třem stům miligramů cholesterolu na jedno slepičí vajíčko bylo jasné, kdo by se mohl stát obětí výživových poradců. Bylo to snadné, na vejce se prostě ukázalo a rázem bylo takřka na indexu zakázaných potravin.
Vejce je přitom naopak vlastně životadárnou potravinou. Kromě toho, že obsahuje jen osmdesát kalorií, snižuje krevní tlak a pozitivně působí na snížení tělesné hmotnosti. Kromě toho obsahují zdraví prospěšné látky - vitamíny B12 a D, selen a cholin, zapomenout nesmíme ani na nebývale vysokou koncentraci jódu a některých stopových prvků, jako je například železo či fosfor. Pokud z nějakého důvodu nemůžete přijímat v potravě mléko či mléčné výrobky, je to pro nás vynikající možnost, jak dodat tělu tolik potřebné bílkoviny. Stačí jedno vejce denně a máte oproti vaječným ignorantům velké výhody, co se možností vašeho zdravotního stavu týče.
Až donedávna se dospělému člověku přisuzovaly maximálně tři vejce týdně. Víc by mohlo ohrozit jeho tepny a žíly cholesterolem. Ale proč vlastně? Vejce obsahují kromě jiného lecitin, který pomáhá cholesterol odbourávat a mnohem zákeřnější, co se zanášení našich tepen a žil týče, jsou v tomto ohledu hlavně nasycené živočišné tuky, tedy máslo, sádlo, tučné vepřové a mléčné výrobky a lá plnotučné mléko.
Vejce přitom nedošla nějakého zatracení. Denně se jich na naší planetě zkonzumuje půl druhé miliardy a jsou skvěle stravitelná. Jedno vejce rovná se jen patnáct procent denní spotřeby bílkovin. Proto by nemusela být problém ani dvě nebo tři vejce obden k večeři. Záleží na tom, jak je připravíme. Vařená budou asi nejlepší, smažit vejce na hroudě másla už může být dlouhodobě zdraví škodlivé.
A na závěr ještě drobná rada, jak vejce skladovat. Ideálně by se měla uchovávat v lednici při teplotách 5 až 8 stupňů Celsia, spotřebovat vejce je vhodné během jednoho kalendářního měsíce od snášky.