Především na podzim, v období chladnějších měsíců se u dětí hlavně předškolního věku objevují časté virové nemoci, kterým dominuje chřipka, rýma, nebo třeba záněty nosohltanu či hrtanu. Všechny tyto nemoci mají často jednu společnou příčinu, kterou je nachlazení. A mnohem lepší než rady lékařů a různé léky je vhodné dbát na prevenci. Mimo vitamínů je totiž velmi důležité otužování dětí.
Anorektičky a anorektici mají společné minimálně dvě věci: odmítají jídlo a musí mít kontrolu nad svým životem, potažmo tělem. Jejich nechuť k jídlu je naprosto zřejmá. Začíná to odmítáním některých pokrmů nebo konkrétních druhů jídla a přechází to v odmítnutí chodit na obědy do školní jídelny a pokračuje stupňovaným odporem k jídlu.
Opět zde máme podzim v plném proudu a děti zůstávají doma s virózami, chřipkami a záněty uší. Pokud je v rodině dětí více, tak je taková nemoc jako lavina, která se valí po všech členech domácnosti. Člověk najednou zjistí, co vše bere na svém zdraví jako samozřejmost.
Již víte, že kniha MUDr. Josefa Jonáše a Jiřího Kuchaře s názvem Zdraví v ohrožení aneb Hořká pravda o sladkém cukru je publikací, jež nepotěší. Jedna z nejpůsobivějších oblastí, která se tu a tam knihou prolíná, je vliv cukru na děti. O hyperaktivním syndromu už dnes málokdo pochybuje, když takové dítě přiživíte cukrem, přikupte si prášky na nervy! Ale i zdravým dětem sladkosti škodí. Nejsou zdrojem energie – naopak.
Sběr hub je oblíbenou letní zábavou. Zatímco například v Americe byste houbaře po lesích hledali marně, u nás je sbírání hub opravdovým fenoménem. Zejména v období letních prázdnin jsou houbařské výlety příjemnou formou odpočinku i velkým kulinářským zážitkem. Do lesa vyrážejí celé rodiny a i když my dospělí víme, že se houby dělí na jedlé, nejedlé a jedovaté, děti velice rády sbírají očima, a tak se může velmi lehce stát, že už přímo v lese začnou v nepozorovanou chvíli pěkně vyhlížející „jedovatku“ ochutnávat.
Podzim je tady, což je aktuálně ta nejrizikovější doba k tomu, abychom chytili chřipku. Ačkoliv se mnoho lidí mylně domnívá, že chřipku můžeme chytit tím, že se nachladíme, rozhodně to není tak úplně pravda. Chřipka je vir, který chytíme pouze tak, že ho na nás jiná osoba přenese. Pokud bychom se prochladili, a byli ve 100% sterilním prostředí, chřipku v žádném případě nedostaneme. Jediné, co se s naším tělem stane, je to, že se oslabí naše imunita. A tím je naše tělo k této nejčastější nemoci náchylnější.
Fruktóza, tedy průmyslově vyráběná izolací z kukuřičného škrobu, ta, kterou najdete v mnoha rádoby zdravých potravinách a džusech: „Slazeno fruktózou!“, není tak prospěšná, jak se na první pohled zdá. Možná bychom se jí dokonce měli vyhnout obloukem.